Aardgas is in zes jaar tijd 50 tot 70 procent duurder geworden voor wie klant is bij Electrabel en Luminus. Een grote meerderheid van de Belgische gezinnen is klant bij deze leveranciers. Aardgas is niet alleen fors duurder geworden, opmerkelijk is ook dat de prijs ervan tussen 2003 en 2009 veel sterker is gestegen dan de elektriciteitsprijs in dezelfde periode. Dat blijkt uit een studie van de Creg, de Belgische energieregulator. Die vergeleek de energieprijzen van begin 2003 met die van december 2009.
De particuliere gasverbruikers mogen bovendien van geluk spreken dat de Creg er de voorbije jaren in geslaagd is om de andere grote kostenpost op de gasfactuur onder controle te houden. De distributienettarieven voor aardgas lagen eind 2009 niet hoger dan in 2003, bij de vrijmaking van de energiemarkt in Vlaanderen.
De sterke toename van de gasprijs is volgens de regulator toe te schrijven aan almaar hogere brandstofprijzen, maar ook aan de wijzigingen van de tariefformules door de leveranciers.
Het resultaat is dat voor een gezin met een gemiddeld verbruik dat zich met aardgas verwarmt, de eindprijs in december van vorig jaar uiteindelijk tussen de 35 en 40% hoger lag dan zes jaar geleden.
Het rekenwerk van de Creg wat elektriciteit betreft toont dan weer aan dat de gezinnen met een klein verbruik er zeer bekaaid afkomen. Voor hen was eind vorig jaar stroom bijna 40 procent duurder dan zes jaar geleden. De kleine verbruikers lijken het minst geprofiteerd te hebben van de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt in 2003.
Een Belgisch gezin met een gemiddeld verbruik – met elektrisch kookvuur, wasmachine en droogkast als grootste stroomslokoppen – is iets beter af. Als het klant is bij marktleider Electrabel, betaalde het eind vorig jaar gemiddeld 20 procent meer dan in 2003. Bij Luminus zou het maar 7 procent zijn geweest. Electrabel vindt echter dat zo’n vergelijking niet opgaat wegens verschillen in de tariefformule. Net als bij aardgas is de duurdere stroom vooral toe te schrijven aan de stijging van de energieprijs die de leveranciers afficheren. Eind 2008 lag de elektriciteitsprijs overigens nog een stuk hoger. De crisis heeft nadien stroom heel wat goedkoper gemaakt.
Maar de gezinnen plukken niet alle vruchten van deze prijsdaling. Dat komt omdat de distributienettarieven sinds 2008 sterk aan het klimmen zijn. Terwijl deze tarieven eind 2007 vaak nog onder het peil van 2003 lagen, zitten ze nu in sommige regio’s in Vlaanderen al 35% boven het peil van zes jaar geleden.
Bron: De standaard van 09/02/2010