Bel ons
+32 (0)89 70 25 61

BP zet trechter op lekkende oliebron

BP zet trechter op lekkende oliebron

De Britse oliemaatschappij BP heeft een reusachtige trechter naar de Golf van Mexico gebracht. Daar stromen dagelijks honderdduizenden liters olie uit een bron die is gaan lekken nadat het bovenliggende olieplatform was ontploft en gezonken.

Het is de bedoeling om de bijna 100 ton wegende trechter op de zeebodem te plaatsen  boven de lekken en de opgevangen olie aan de oppervlakte in tankers te pompen. Op die manier hoopt de maatschappij tot 85 procent van de lekkende olie te kunnen opvangen.

Het is de eerste keer dat de noodgreep op zo’n groot lek wordt geprobeerd en op zo’n grote diepte. Succes is dan ook niet verzekerd.  Het laten zakken van de trechter zal naar verwachting twee dagen in beslag nemen, en het aansluiten van een verbinding naar de oppervlakte van de zee nog eens twee dagen. BP hoopt tegen begin volgende week te kunnen beginnen met het wegpompen van de olie in tankers.

Gisteren al hebben onderwaterrobots een kleiner lek kunnen dichten, maar dat heeft de vervuiling niet kunnen stoppen. De olie heeft hier en daar al de kust van Louisiana bereikt, maar de meeste stranden zijn tot nu toe gespaard gebleven.

Bron: http://www.deredactie.be/permalink/1.774734