Als de energieregulator CREG op 31 maart een verhoging van de distributietarieven goedkeurt, zal een gezin met een gemiddeld verbruik tot 72 euro per jaar meer betalen voor zijn elektriciteit. Een gemiddeld bedrijf zal jaarlijks tot 50.000 euro meer moeten betalen voor stroom.
Vanaf 1 april komt er een forse verhoging van de elektriciteitsfactuur, de stijging loopt op tot 30 procent. Een gemiddeld gezin zou op jaarbasis tot 72 extra moeten betalen. Volgens de energiewaakhond CREG is de tariefverhoging nodig om de groenestroomcertificaten te kunnen blijven uitbetalen. Het directiecomité van de CREG beslist op 31 maart over de aanpassing ervan, maar algemeen wordt aangenomen dat de beslissing wordt goedgekeurd.
Volgens de technologiefederatie Agoria zal een gemiddeld bedrijf jaarlijks tot 50.000 euro meer moeten betalen: “Een dure aprilgrap”, klinkt het daar. “En nefast voor de inflatie die in ons land al hoger ligt dan in de buurlanden.” Bedrijven dreigen volgens de federatie overigens twee keer te betalen: “Eerst via een aanzienlijke verhoging van hun elektriciteitsfactuur en nog eens via de doorrekening van de prijsstijging in de index.”
Vlaams minister van Energie, Freya Van den Bossche (SP.A), pleitte gisteren in radioprogramma “Peeters&Pichal” voor een geleidelijke tariefaanpassing. De CREG is daar niet voor te vinden, dat zou “het probleem enkel uitstellen”. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de tariefverhoging ook de komende jaren voldoende zal zijn om alle groenestroomsubsidies uit te keren.
Agoria wijst erop dat een automatische doorrekening van de subsidies voor groene energie de overheid niet aanzet tot goed bestuur. “De kosten kunnen zomaar naar de verbruiker worden doorgeschoven.” Van den Bossche kondigde gisteren een grondige doorlichting van het bestaande subsidiesysteem aan.
Voorlopig zijn het enkel de gezinnen en KMO’s die aangesloten zijn op de netten van Eandis, die meer zullen betalen. Dat is ruim 80 procent van alle Vlaamse stroomgebruikers.