Bel ons
+32 (0)89 70 25 61

Eerste oliepijpleiding tussen Rusland en China

Eerste oliepijpleiding tussen Rusland en China

De eerste Russische oliepijpleiding naar China is in gebruik genomen. Ze verbindt de grootste olie-exporteur met de grootste olieconsument ter wereld. Rusland kan nu ruim 60 procent meer olie naar China uitvoeren.

Als sterkst groeiende wereldeconomie is China al langer op zoek naar manieren om zijn groeiende dorst naar olie te laven. Dat de Chinezen daarbij naar Rusland keken, hoeft niet te verwonderen. Vorig jaar pompten de Russen een recordhoeveelheid olie op. In 2010 werden elke dag 10,15 miljoen vaten naar boven gehaald, een stijging met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. Bovendien willen de Russen maar al te graag zaken doen met China. Op die manier wordt Moskou minder afhankelijk van de uitvoer naar Europa.

Tot nu toe exporteerde Rusland jaarlijks 9 miljoen vaten olie richting China over het spoor. Via de nieuwe pijpleiding zal nu elk jaar 15 miljoen vaten olie vanuit Skoworodino in Siberië naar Daqing in China worden gepompt. De capaciteit van de leiding wordt tegen 2014 nog eens grondig uitgebreid.

“De inwerkingtreding van de oliepijpleiding tussen Rusland en China is een nieuwe fase in de Russisch-Chinese samenwerking op het vlak van energie”, zei Yao Wei, manager bij het Chinese oliebedrijf PetroChina. De pijplijn is een samenwerking van PetroChina, de grootste olie- en gasproducent van China, en het Russische olieconcern Rosnelf. Ook het pijplijnbedrijf Trasneft werkt mee.

Rusland wil ook de uitvoer van andere energiegrondstoffen naar China uitbreiden. De export van steenkool zal op termijn toenemen van 12 miljoen ton tot 20 miljoen ton per jaar. Over de uitvoer van gas houden beide landen nog prijsonderhandelingen.

Bron: http://www.deredactie.be/permalink/1.935044