Bel ons
+32 (0)89 70 25 61

“Gasbel oorzaak ontploffing boorplatform”

“Gasbel oorzaak ontploffing boorplatform”

De ontploffing van het gezonken olieboorplatform in de Golf van Mexico is mogelijk veroorzaakt door een gasbel. Dat leiden experts af uit getuigenissen van arbeiders die op het platform werkten op het ogenblik van de ontploffing.

Uit de oliebron onder het boorplatform Deepwater Horizon zou methaangas ontsnapt zijn. Dat zou dan zijn opgestegen via de olieboor en daar een chemische reactie hebben veroorzaakt toen het in aanraking kwam met cement dat gebruikt werd om een dichting aan te brengen.

Intussen is de grote koker uit metaal en beton die over een van de olielekken moet komen, op de zeebodem geplaatst. De 100 ton wegende koker moet wel nog worden gestabiliseerd, vooraleer een trechter en slang op de koker bevestigd kunnen worden en de olie naar een tanker kan worden gepompt.

Het olieboorplatform Deepwater Horizon zonk twee weken geleden, nadat er een ontploffing had plaatsgevonden en daarop brand uitbrak. Sindsdien lekt er elke dag bijna 800.000 liter olie in zee. Volgens Amerikaanse oceanografen overtreft de olievlek nu al de milieuramp in 1989 toen de olietanker Axxon Valdez schipbreuk leed ter hoogte van de kust van Alaska.

Bron: http://www.deredactie.be/permalink/1.775770