Bel ons
+32 (0)89 70 25 61

Gasprijs kan sneller stijgen

Gasprijs kan sneller stijgen

De blokkering van de energieprijzen wordt vanaf half oktober in schuifjes opgeheven. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Tot nog toe ging iedereen ervan uit dat de regering de prijzen had bevroren tot eind dit jaar.

De energieprijzen blijven niet bevroren tot eind 2012, zoals minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a) beloofd had. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) streeft ernaar om al tegen half oktober –  het begin van het stookseizoen – leveranciers opnieuw de vrijheid te geven voor hun elektriciteits- en gastarieven. Voorwaarde is dat ze toegelaten parameters hanteren. Welke dat zijn, komt in een koninklijk besluit waaraan Wathelet werkt. Vandaag baseren de leveranciers zich op een hele reeks prijsbarometers, zoals de evolutie van de loonindex en de olieprijs.

Volgens Wathelet was van in het begin gesteld dat de prijsblokkering niet noodzakelijk zou duren tot begin volgend jaar. Het neemt niet weg dat zowat iedereen ervan uitging dat de prijzen pas vrijgemaakt zouden worden op 1 januari 2013. Vraag is nu welke richting de elektriciteits- en de aardgasprijzen zullen uitgaan na het eind van de blokkering. Zowat alle prijsbarometers die gebruikt worden voor de berekening van de gastarieven, staan vandaag hoger dan ten tijde van de prijsblokkering in april.