Bel ons
+32 (0)89 70 25 61

GDF Suez stapt volledig uit Fluxys

GDF Suez stapt volledig uit Fluxys

De Franse nutsgroep GDF Suez gaat zijn belang van 38,5% in Fluxys, de uitbater van het Belgische hogedrukgasnet, verkopen aan de gemeentelijke holding Publigas.

GDF Suez zal 636 miljoen euro betalen aan Publigas, een holding van de Belgische gemeenten. Daarmee stapt de Franse groep volledig uit Fluxys, maar ook uit de LNG-terminal van het bedrijf in Zeebrugge en de Interconnector, de onderzeese aardgasleiding naar Groot-Brittannië.

Tot voor kort controleerde GDF Suez Fluxys en Distrigas, maar het heeft zich nu uit beide Belgische bedrijven moeten terugtrekken.

Dat gebeurt deels onder druk van de Europese Unie, die de greep van energieleveranciers op de doorgangsnetwerken gevoelig aan banden wil leggen. Met die zet wil de EU de dominante positie van groepen als GDF Suez ondermijnen en de energiemarkt in de Unie vrijer maken.

Publigas bezit nu ruim 89% van Fluxys en zou onderhandelen met andere belangstellende investeerders. Volgens Publigas is er nogal wat belangstelling daarvoor. De gemeentelijke holding zit overigens niet slecht bij kas, want onlangs heeft die een aanzienlijk aandelenpakket van Distrigas verkocht aan de Italiaanse groep Eni. Dat bracht toen 1,5 miljard euro op.

Fluxys controleert doorgaand verkeer

Het bedrijf Fluxys beheert de hogedrukleiding voor het transport van aardgas doorheen België en vanuit de buurlanden en de opslag. Het bezit onder meer ook een LNG-terminal in Zeebrugge en een ondergrondse gasopslagplaats in het Kempense Loenhout. Daarnaast heeft het ook een belang in de Interconnector naar Groot-Brittannië.

Het gaat om 3.800 kilometer lange pijpleidingen voor het vervoer van aardgas en LNG. Fluxys transporteert die naar de lokale verdelers , die het gas dan bij de klanten brengen. Fluxys is ook genoteerd op de beurs Euronext Brussel en de Belgische overheid heeft een bijzonder aandeel.

Bron: http://www.deredactie.be/permalink/1.743546