Bel ons
+32 (0)89 70 25 61

Olieprijs piekt door winterweer

Olieprijs piekt door winterweer

Door het winterweer in Europa en het noordoosten van de Verenigde Staten is de prijs van olie naar een recordhoogte gestegen. Een vat ruwe olie kost bijna 92 dollar. Dat is de hoogste prijs in twee jaar. De gevolgen aan de pomp zouden beperkt blijven.

Onder meer de koude weersomstandigheden in Europa en de Verenigde Staten doen de vraag naar stookolie stijgen, waardoor de prijs van olie piekt. De olie-uitvoerende landen hebben ook aangekondigd geen extra olie op te pompen. Toch verwacht de sector niet meteen een prijsstijging aan de pomp.

De oliemarkt in Londen hervatte na het kerstweekend met hogere koersen. Halfweg de handel op de InterContinental Exchange (ICE) noteerde een vat Brent-Noordzee-olie, met levering in februari, tegen 93,72 dollar. Dat is 0,26 dollar meer dan de slotkoers op vrijdag. In New York naderden de noteringen vandaag de kaap van 92 dollar, maar vielen nadien terug tot 90,92 dollar per vat.

Analisten verklaren de kleine terugval met de aangekondigde verstrenging van de monetaire politiek in China, wat vragen opwerpt over de toekomstige olievraag in de tweede grootste economie ter wereld. De centrale bank van China verhoogde zaterdag voor de tweede keer in drie maanden de rentevoet met 0,25 procent. Peking wil daarmee de inflatie bestrijden.

De prijs van ruwe aardolie is sinds begin dit jaar met meer dan 11 dollar gestegen in New York en met meer dan 15 dollar in Londen.

Bron: http://www.deredactie.be/permalink/1.932282