Bel ons
+32 (0)89 70 25 61

Windmolens dreigen factuur te verhogen

Windmolens dreigen factuur te verhogen

Het uitbouwen van de windmolenparken op zee zou de elektriciteitsprijs voor de consument flink kunnen opdrijven. Dat is gezegd in de marge van de algemene vergadering van netbeheerder Eandis.

Momenteel zijn er zes concessies voor windmolenparken op zee toegekend. De aansluiting van die windmolens op het elektriciteitsnet aan land kost per park 25 miljoen euro, zegt Elia, dat verantwoordelijk is voor het transport van de elektriciteit in ons land.

Die kosten worden, via de distributeurs, doorgerekend aan de klanten. Omdat er nog maar 60 windmolens actief zijn, gaat het nu nog om kleine bedragen, maar tegen 2020 zouden die fors kunnen oplopen.

Als ook de groenestroomcertificaten voor de windmolens worden doorgerekend aan de consumenten, zou dat de factuur per gezin met 72 euro per jaar kunnen verhogen, waarschuwt Eandis, dat zegt dat er ook andere mogelijkheden zijn om de kosten te dekken.

Minister van Energie Paul Magnette (PS) onderzoekt de zaak. Zijn kabinet bestudeert mogelijkheden om de kosten niet door te rekenen aan de consument. Een mogelijke oplossing is het gebruik van een deel van de nucleaire rente, die door de fabrikanten van kernenergie op tafel zal moeten worden gelegd.

Bron: http://www.deredactie.be/permalink/1.1013562